Historia

1978
Började jag som kennelflicka och det tog inte lång tid förrän jag var förälskad i taxarna. Här fanns även andra raser men det var taxen jag föll för.

1979
Fick jag min första tax ”Power Flower”. När hon föddes utmärkte hon sig genom att pälsen var nästan guldgul. Som vuxen blev hon väldigt mörkröd. Hon ville jag ha och så blev det.

1981
Fick ”Power Flower” sin första kull. Sparade en tik i denna kull, som fick heta ”Power Puppy”. Båda hundarna lämnades på foder, då jag inte hade möjlighet att ha uppfödning hemma.

1986
Föddes ”Pussy lilla Pussynilla” – kallad ”Lisa”. Lisa var en liten röd dvärgtax, nästan kanin. Hon blev den första hunden som fick följa med hem till vår nya gård. Äntligen hund hemma.

1987
Registrerade ”Doggside´s” som kennelnamn.

1991
Premiär för egen svart tax genom att ”Pretty Woman in Black” föddes.

1994
”Pretty” fick sin första kull. En av valparna döptes till ”Presendo” – kallad ”Pecka”. Han är i skrivande stund min äldsta tax.

1995
Än en gång fick ”Pretty” valpar. I kullen ingick en liten brun tik med utpräglad personlighet, döpt till ”Palera” – kallad ”Pallan”. En exteriört väldigt snygg hund, med ett härligt temperament. Var såld men kom tillbaka och blev därefter kvar hos oss.

1998
I årets kull från ”Pretty” sparade jag en tik som fick heta ”Pretty Perita” – kallad ”Ita”. Hon utvecklades till en tik av den kraftigare sorten, med en rejäl benstomme och en slät blank härligt röd päls.

2001
Ur ”Paleras” kull detta år valde jag att spara två valpar: 1 tik och 1 hanhund. De fick heta ”Palla Pernella” respektive ”Palle Pernelle”. Tiken – kallad ”Nella” är en ordinär dvärgtax med snygga linjer och ett fantastiskt huvud. Hanhunden – benämnd ”Palle” har också ärvt sin mors elegans och är en maskulin kopia av sin mindre syster.

2002
Efter ett antal försök att avla fram en svart tik på egen hand, som hitintills resulterat i ett antal svarta hanar, fick jag krypa till korset ock köpa en svart tik: ”Kajsa Kavat”.

2003
Som ett resultat av att än en gång försöka få fram en svart tik fick ”Ita” följa med upp längs Västkusten för att träffa en svart hane. Utfallet av detta försök blev en kull bestående av 2 röda tikar och en svart hane. Av dessa tre fick en bli kvar. Hon fick heta ”Prima Primadonna” – kallad ”Donna”.

2004
Händelserikt år då kenneln utökades med 6 hundar från Pågarnas kennel som upphörde på grund av sjukdom. Mycket värdefullt avelsmaterial som inte borde gå förlorat. Det byggdes om här hemma och ett hundpensionat startades, Billebo hund heter det. Poppy Lucky Sunbeam föddes och blev en i familjen. Det köptes även in en hane från Hound´s kennel som vi hade hoppats på skulle bli dvärgtax, för att tillföra nytt blod. Mahagony (John John) blev en liten normaltax.

2005
Hämtas Lileimo Petit Plevier från Danmark för att få nytt kanintaxblod. Pepper Hot Red Woman är så snygg att hon får stanna fast hon inte är svart!!! Paul Simon föds på hösten och är svart, så även han få bli kvar som avelshane. Handmatade Poppy Lucky Stardust skall förhoppningsvis ersätta sin pappa Pokemo´n Pikachu så småningom.

2006
John John blir pappa och hans dotter Prima Primadonna stannar som avelstik. Jag parar Nella med Dorrit´s Mosart som är svart och får en liten jättesnygg kanintaxhane som tyvärr bara får en testikel. Han säljs därför som sällskapstax. Syrran som är en väldigt liten kanintax blir vår lilla maskot. Får se hur hon utvecklas, kanske Micra är för liten för avel? Hösten blir tung då Rune, min mentor avlider. Det var väntat, men när det väl sker så blir allt så defenitivt. Då kommer man på allt man skulle frågat, skrivit ner osv…

2007
Startar med Lundells tragiska olycka – dör av chock på Djursjukhuset efter ett hundslagsmål. Innan olyckan hade Lundell parat två tikar, så jag fick chansen att behålla en hane, dvärgtaxen Panos Panduros och en kanintaxtik Princess Ballerina. Min äldsta tax Pekka lämnar oss i mars bara 5 dagar kvar till sin 13 års dag. Pekka (Presendo) somnade in lungt och stilla och ligger begravd vid sidan om sin mor Pretty Woman in Black.

2008
Linda verkar ha återhämtat sig från sin sjukdom, hon börjar löpa och det tar jag som ett friskhetstecken. Dusty blir biten och hamnar akut på djursjukhuset. Det kritiska läget vänder och han är i dag helt återställd. Rasse som föddes 23 Feb är kvar osåld så jag ställer ut honom och detta går så bra att jag bestämmer mig för att behålla honom. Lilla Hjärtat som föddes med en missbilning på matstrupen dör blott 9 månader gammal. Många utställningar har avverkats under året och i stort sett har det gått över förväntan.

2009
Utställningsåret börjar med en svensk vinnare i Malmö och det är kanintaxen Princess Ballerina som tar den fina titeln. Kenneln har oxå fått 4 st champion och det är jag mycket stolt över. Lite nya hundar har kommit in i kenneln och den första är Panos Show Dancer, egen uppfödning. Från Danmark har jag köpt kanintaxhanen Jonstupdal Bailey. Paula the Gold, egen uppfödning och sist men inte minst fick jag köpa Metallica från Y-Stammens kennel, äntligen en svart tik!! Hounds Mahagony flyttar till egen familj och även Pågarnas Poppy Lucky Little Linda får ett nytt hem. Vår gamla katt Lilleman går bort i mars och i Juli kommer det hit 2 nya musjägarbröder.

2010
Året börjar lite tragiskt då Doggside´s Palera (Pallan) somnar in nästan 15 år gammal. Kenneln har detta år fått en massa nya champion titlar.Först är det Princess Singoalla (Sessan) som blivit dansk, norsk, finsk, internationell och nordisk champion och så är det Doggside´s Paul Harold (Harry) som blivit dansk och internationell champion. Året avslutades med att Pågarnas Poker Faced Queene of Hearts blev svensk utställningschampion 8 år gammal. Jag har även köpt in en ny hanvalp (Alex) som vi hoppas ska gå i aveln så småningom. Hanna, Donna och Queene har flyttat från kenneln och ska leva sköna familjeliv nu.

2011
Bra start på året med en massa fina vandringspriser till Sessan (Princess Singoalla). Denna lilla fantastiska hund kvalade även in till SM i viltspår dår hon fick en fin 10:e plats. Hennes syster Balli som är kvar här hos oss födde 2 fina valpar. Kenneln fick även en Norsk viltspårchampion och det var Mynta (Princess Nobless). Bra spårnäsa i den släkten alltså. Ica (Y-Stammens Metallica) som köpt in till kenneln blev nu under hösten både utställnings och viltspår champion. En liten tax fick lämna oss och det var Ita (PrettyPerita) som fick somna in 13,5 år gammal. Den 15 Oktober födde Bee Mee sin sista kull och det blev hela 6st fina valpar. Året avslutades med att Pågarnas Poker Faced Queen of Hearts blev viltspårchampion 9 år gammal. Ska nämnas att hon aldrig spårat hos mej utan börjat träna på ”gamla dar”. Flyttade från oss när hon var 7 år.

2012
Även detta år startar med fina vandringspriser till Sessan (Princess Singoalla) och på vår klubbs årsmöte hämtades det championrosetter. Kenneln fick en Norsk viltspårchampion i Princess Congress. Ica fick titeln C.I.B. På valpfronten blev det inte mycket förrän nu på slutet då Balli och Ica fick sina valpar. Bee Mee (Poppy Lucky Sunbeam) och Princess Ballerina (Balli) flyttade till egna familjer. Kanintaxen Zoro köptes in från Danmark för att tillföra lite nytt blod i kenneln. Vi fick även säga sov gott till Pågarnas Pouponne de Coeur som fick somna in pga sin stora tumör i bröstet, bara nyss fyllda 10 år!

2013
Showie inledde detta året med att den 9 Januari föda sin första kull med valpar och denna kull blir kennelns enda detta år. I Mars flyttade lilla Micra till sin familj och har det hur mysigt som helst där. Nästa som flyttar är Reddy som äntligen rätt familj dök upp till då deras 14-åriga tax dog och deras andra tax blev så ledsen så blev detta en kanon lösning. Kenneln hade en reserv (Nova) till viltspår-SM men ordinarie som var Pågarnas Polly Pollylilly åkte och fick en fin femte plats. Nova fixade istället så hon blev Nordisk viltspårchampion, inte dåligt det heller. Lilla Minnie Frida blev utställningschampion. Paula parades och bomade och även Babe gick tom. Ny valp köptes från Lobbengårdens kennel, Lilla Elricka (Josa) hoppas jag ju mycket på. Året avslutas med ännu en flytt och det är Tindra som har iris colombon och inte lämpar sig i avel som oxå fått en underbar familj. Showie paras och ev valpar ska komma 2014.

2014
Detta år börjar vi med att fira lite gamlingar nämligen Palle, Nella och Pikachu som fyllde 13 år och även Kajsa som fyllde 12 firades. Många utställningar har avverkats och med fina resultat. Princess Remi blev champion i både Sverige och Danmark och Pasta Penne blev även hon champion. Avelsmässigt var året en katastrof då vi börjar med Showie som bar på en STOR valp och fick snittas och lilla Stella tittade ut. Nästa tik var Paula som oxå bar på en valp och fick snittas men detta gick inte lika väl då Paulzon mister sin mor och han får växa upp hos en amma som två dagar tidigare fött 5 valpar. När han kommer hit har han sin fostersyster Alva med sig. Babe var tiken som fick en normal valpning och jag vågade åter igen tro på att få valpar normalt. Ur hennes kull stannar Lucky Luke. Året avslutas med att Nella fick somna in nästan 14 år pga en tumör på höften som växte rekordsnabbt.

2015
Vi börjar året med att fira Palle och Pikachu som fyller 14 år. Några valpkullar blev det oxå även om det inte började så bra med Mellas kejsarnitt som hon inte klarade, men jag hade tur och fick tag på en amma så att 3 fina killar fick växa upp med en bordercollie/schäfer mamma. Leo stannar från den kullen. Blev ett litet reportage i Hemmets veckotidning om det hela. Showie fick 6 fina valpar och Bea stannar från den kullen. Maccaroni fick sin första kull och här flyttade alla. Babe födde 8 dagar efter och här stannar Pyttan och Dynamiten på foder. Utställningsmässigt blev Zindy Dansk champion, Minnie BIR i Fredericia, Sessan BIS i Vännersborg, Sessan veteranvinnare på Eds i Norge, Remi blev Dansk brukschampion och så en hel del Bir och Bim på mina hundar. Kajsa fyllde 14 i Mars och i Oktober var vi tvungna att säga adjö till henne då hennes tumör vuxit enormt och hela hon var full med cancer. Även Donna som levde ett gott familjeliv i Hässleholm fick somna in nästan 13 år gammal.

2016
Vi startar året med två 15-års kalas då både Palle och Pikachu fyller. Dom sista i Babes kull flyttar bl a Dynamiten på foder hos Wizze. Utställningsmässigt blir det ett kanonår. Josa blir både Svensk utställningschampion, viltspårchampion och Norsk viltspårchampion och som grädde på moset blir hon även Köpenhamnsvinnare. Denna titel registreras inte i Sverige. Showie går i pension och flyttar till ett underbart par där hon får ett härligt familjeliv. Vi får tyvärr säga adjö till ovanligt många hundar detta år bl a Palle, Simon med tumören, Linda och Pikachu. I år var det också 35 år sedan min första valpkull. Madonna och Alexandra får sina första valpkullar med bara en vecka emellan, så dom blev en stor familj som växte upp tillsammans. Lollipop och Dancing Doll stannar kvar i kenneln. Även detta året fick alla mina valpar underbara familjer.

2017
Detta år firar vi mitt kennelnamn fyller 30 år, helt otroligt vad tiden går. Vi hade en gamling att fira och det var Pågarnas Private Mambo Jambo som fyllde 14 år. Babe hade sin sista kull och gick i pension och flyttade till en underbar familj i Stockholm som har anknytning till Helsingborg så vi kommer att ses då och då. Kenneln fick en ny Finsk champion och det var kanintaxen Pasta Penne som grejade det. Vi fick även den första C.I.E. Utställningsmässigt var det också ett fantastiskt år med många fina utmärkelser men störst var nog min lilla Princess Singoalla som slog till och blev världsvinnare, hon tog tre titlar på samma gång. Valpar har föds och sålts men några har stannat och det är Aramis från Josas kull, Ella och Exet från Stellas kull och Fanny från Alvas kull. Ella är ju en historia för sig varför hon är kvar men hon kommer också att få en familj under 2018.

2018
Året börjar med Maccaroni som bara får en stor tikvalp som somnar in efter bara 3 dagar. Lilla Fideli <3 . Därefter dröjer det till Juni då Madonna får 5 fina valpar och lilla Chili får stanna kvar här hos oss. Alexandra var också parad men där blev det inget. Lilla Pyttan fick sin första kull med kejsarsnitt, en tik och en hane. Jag väljer att spara Pyttelie och att ta Pyttan ur avel då hon var väldigt trång enligt veterinären. I November kommer årets sista kull då Stella får 5 fina valpar. En hane får stanna i hopp om att han kan bli kanintax lille Professional. Ella blev opererad 3 gånger för sitt gomspalt som inte ville bli helt bra men hon besväras inte av det. Hon har flyttat till världens bästa familj som sedan tidigare har pensionerade Babe. Maccaroni gick också i pension eftersom hon varit svår att få dräktig och nu senast bara fick en valp som dog. Flyttade också till världens bästa familj som även haft hennes mor, mormor och moster som nu är hennes kompis. Vi har även fått lite nya champions. Josa blev Finsk champion och därmed också Nordisk, Pasta Penne blev C.I.E, Bea blev Svensk och Dansk utställningschampion och lilla Lollipop blev Viltspårchampion och även Svensk och Dansk utställningschampion. Exet tog Köpenhamnsjunior vinnartiteln. Den 9 November fick Killen och Rasse somna in. Killen hade varit sjuk och behandlats för archites och det var bestämt att han skulle få somna när han började lida av det hela. Rasse blev ganska hastigt dålig och magrade och veterinären rådde oss att låta han somna in då han även hade väldigt svårt att andas. Stort tack till er alla som bidragit till ännu ett fantastiskt år för Doggside´s taxar.

2019
Ett år som börjar tragiskt med att Lollipop blir sjuk och får somna in efter hennes diagnos på malingt lymfom, alltså cancer i levern, inte ens tre år gammal. Pyttan flyttar till egen familj eftersom hon var för liten för avel (kejsarsnitt och trång). Josa fick valpar, en tik stannar här lilla Lucille. Köper in en kanintaxtik från Danmark Jonstrupdal Cassie. Dolly får valpar och Filipinos stannar. Alexandra får valpar bara två så båda säljs. Bea skulle ha sin första kull men tyvärr bara en valp som dog och fick snittas ut. Alva bar på 8 valpar och första låg fel så det blev snitt och 6 klarade sig och Lillebror stannar här. Lilla Snäckan med fel på benet blir opererad och är kvar av den anledningen. Madonna får 2 valpar med gamle Dusty 14 år så här stannar en valp Angel Dust. Min sista hund från Pågarnas, Private Mambo Jambo får somna in 31 Mars efter att troligtvis fått en propp. På årsmötet hämtade jag Taxklubbens bruksuppfödarpris i brons och championrosetter för utställning och viltspår. Hade även sökt om avelspris i brons till Pågarnas Quenn off Hearts som går till ägaren av hunden. Många fina resultat på utställningar detta år vilket finns i bilder och skrift på utställningssidan. Ett litet reklamuppdrag för probiotika Only Good Dog var Josa, Professional och Dusty med på. Tack till alla valpköpare och vänner som gjort mycket för att lyfta min kennel även detta år.

2020
Ett år som kommer att gå till historien som det sk coronaåret. Det mesta blev inställt bara några få utställningar detta år. Vi satsade istället på skogen där vi kunde vara  ute med avstånd. Det blev till hela 7 st viltspårschampion för kenneln så det var fantastiskt. Tacksam för all hjälp med det. En ny liten valp köptes in från Frostatösens kennel, Melissa Made for You. Florencia var den enda som fick stanna från egen uppfödning och det var pga att mamma Dolly fick kejsarnitt denna gång och fick gå ur avel.

2021
Ännu ett jobbigt år på många sätt med fortsatt corona. Förta Januari åkte min sambo på en hjärtinfarkt och blev opererad med allt vad det innebär. Tre veckor senare var det min tur eller otur hur man nu vill se det att åka ambulans pga blintarmen. Blev opererad och 10 timmar senare hemma igen för hundarnas skull. Den 20 Maj är ett datum som jag aldrig kommer att glömma. Grannens hund hade kommit lös och attackerar mina hundar när vi är på kvällspromenad. Dusty min fina gamle råkar värst ut och får avlivas efter några dagar pga sina skador. Rulle blir svårt biten över hela ryggen. Han blir sydd i Helsingborg men vi får tyvärr ingen antibiotika så han får stora infektioner med hud som dör och sår som måste göras om. Mina fantastiska veterinärer Claes och Marie Åhlund var ovärderliga i denna situation. Rulle blev sövd 12 ggr, var hos vet dagligen i början och här hemma kämpade vi på. Efter drygt två månader var allt läkt. Tyvärr påverkade detta Rulle på många sätt men han är nu återställd i kropp och själ men hans spermier är påverkade tyvärr. Detta konstaterades med ett spermaprov då tiken han parade gick tom. Ett nytt prov ska tas om sex månader för att se om det är permanent eller inte. När jag nu ändå är inne på allt negativt så dog min far 6 Juli… Ramlade och bröt lårbenet och dog efter operationen. Mycket tid gick åt till att hjälpa mor att ordna upp allt.

Nu kommer det positiva. Lite nya champions blev det, nämligen Doggside´s Princess Lilian både viltspår och utställning. Doggside´s Poppy Lucky Lucille blev oxå viltspår och utställningschampion. Doggside´s Popala Red Chili blev utställningschampion. Kenneln fick även Svenska Taxklubbens bruksuppfödarpris i silver. På taxens dag mottog jag SBTK vandringspris för bästa uppfödare inom klubben och även årets tax blev Doggside´s Popala Red Chili. Pga pandemin var det inte många utställningar men på dom som var blev det många fina resultat. Under bilder finns allt dokumenterat för er som är intresserade. Doggside´s Panos Dark Moonshadow född 1/1 och Doggside´s PE Babbel Bubbel född 30/1 stannar kvar på kenneln för eventuellt framtida avel.

 

2022

Då börjar det återgå till det normala efter coronan. Många utställningar med fantastiska resultat. Vi hade ju mycket att ta igen så 5 nya utställningschampion blev det till.  Tim lyckades även att bli dansk veteran champion, Tyvärr en titel som inte registreras i sverige men vi har ett fint diplom som minne.Vi fortsatte även att vara aktiva i skogen och det resulterade i 5 nya viltspårschampion. Doggside´s firade även att det var 35 år sedan mitt kennelnamn blev godkänt, man undrar ju vart alla dessa år tagit vägen. Kenneln tilldelades oxå Svenska kennelklubbens bruksuppfödarpris för andra gången. En hanvalp köptes in Kung Karls Glimt som vi hoppas ska ge nytt blod i vår kennel. Doggside´s Prima Sunny Girl och Doggside´s Panos Show Fashion ( ersätter Bea) är mina keeper detta året. Vi har även kämpat med ersättning för hundattacken 2021 som verkar dra ut på tiden.