Jonstrupdal Zoro och Doggside´s Pytte Pyttelie 2022-12-05

Jonstrupdal Zoro och Doggside´s Pytte Pyttelie 2022-12-05!!

 

Lilla Pyttelie löper bara en gång om året och förra året var vi nog för sent ute då extra matte låg på sjukhus och det var allmänt rörigt så i år ville vi inte missa. Hon började löpa två månader tidigare än beräknat men en liten hane var utvald men det lyckades inte. Jag tog chansen med Zoro som oxå är liten fast dvärg.Vi lyckades få dom ihopa men ingen hängning. Inte så ovanligt när det är första gången för tiken.

Dag 33 åkte jag på ultraljud för att se om det fanns något över huvud taget men hon hade tecken att vara dräktig men lika bra att få veta. Veterinären såg en väldigt pigg som verkligen rörde på sig,jag såg oxå. Dom såg även två skallar som höll på att tillbakabildas så det var ju lite trist. Hon ökade 550g i vikt och jag började tveka om där eventuellt kunde vara två i alla fall så dag 57 gjorde jag röntgen för att veta säkert. Röntgen visade en STOR tyvärr. Hade hoppats på två små. På bilden ligger den med rumpan ner och huvudet uppe till höger vid revbenen, syns lite dåligt.

Dag 61 upptäcker jag en fosterblåsa strax efter lunch. Hon hade inte visat några som helst tecken på att skulla valpa denna dagen. Tiden gick och det hände liksom inte mera än att hon ville kissa ofta vid några tillfällen men var lugn däremellan. Väldigt vanligt att det hela inte sätter igång när det bara är en eller två valpar. Alltså inga krystvärkar så då blev det akut få tag på en veterinär som ville göra ett snitt. Försöker undvika dom stora djursjukhusen så länge det är möjligt. Det blev Lukazs på Djurkirurgerna på Limhamn som tog sig an henne. Har varit hos honom innan och på ca en timme är allt klart och man får med sig en pigg hund hem. han kom ut och berätta att det blev en STOR söt tös:). Dax att åka hem så den lilla kunde få dia.Svårt för Pyttelie att förstå vad som hänt men gick ganska snabbt ändå. Valpen har ju oxå varit sövd så den var väldigt trög med att få till att suga. Inte förrän på morgonen dagen efter lyckades jag. Vägde henne när vi kom hem och 185 g vägde hon.

Dag två och allt börjar flyta på. Hon har ökat till 206 g så 21 g upp på två dagar. Hon har en liten virvel i nacken så blir ett bra kännetecken om det nu kommer att synas

Då har vi klarat av första veckan och det är ju bara sova och äta som gäller. Hon växer så det knakar och mår hur bra som helst. En liten film diar på mamma.

Då blev den lilla 2 veckor. Anita som Pyttelie bor hos numera var på besök eftersom vi skulle byta julklappar och då blev det en liten stund med mamma och valp oxå. Normalt får ingen hälsa på när dom är så små men Anita känner Pytte väl. Hon har blivit avmaskad och så har hon öppnat ögonen på dag 13. En liten film i korgen och en film i mitt knä.

 

Många har frågat vad hon väger och jag gjorde ett försök men hon ligger inte stilla så det blir exakt vikt men hon är inte undernärd i alla fall ca 440g. En liten video på det.

 

Tiden rullar på och nu är vi på väg mot 3 veckor. Klorna har blivit klippta och hon kryper omkring i korgen och försöker ta sig över kanten så vi bytte korg så hon kan komma upp och motionera lite.

3 veckor och vikten är 604 g så hon är absolut inte undernärd. Bra att hon börjar bli lite rörlig.

4 veckor och nu händer det massor. Börjar ta sig både i och ur korgen och kollar läget på golvet. Mat har hon provat på, en liten film på det. Dagen efter var det intressant att äta ur skålen själv. Provat att vara utanför hagen medans jag städade och det var både lite läskigt och spännande. Film på upptäcktsfärd och film en liten bit bort vid soffan. Sunny valpen ville hälsa på henne och det var ömsesidigt. En liten film på det och även mamma Pyttelie är utanför hagen. Det blev även flytt till en större hage vilket var lite läskigt i första dagen men nu gillar hon att röra på sig och har börjat leka lite.

4v och två dagar vägde hon 764 g. Börjar bli aktiv. Leker med grisen. Hon är väldigt pigg på natten och ska busa runt ett tag när mamma varit ute på sista kisserundan. Nattsuddaren kallar vi henne då.

5 veckor och vi testar foto i soffan och det gick hyffsat men ljuset är dåligt denna årstiden så bilderna blir inge bra. Leker med knuten. Ute  i köket och kollar runt och svansen den funkar.

5 veckor och några dagar tog vi några foton till. Hon är nu registrerad i SKK och heter Doggside´s Pytte Sprallelill. Det händer något varje dag känns det som och hon blir tuffare och går längre och längre från sin hage. Film med Ivar i köket. Film med Ruben och biter i trasmattan. Leker med trossen.

 

Film retar mamma utanför staketet Hon hittade ett litet hål och tog sig ut. vi har fixat det nu så hon inte kan ta sig ut själv. Hon snodde en bit rostbiff som egentligen var till mamma men den blev för stor så jag fick ta den och så fick hon en liten smakbit.

6 veckor och några bilder i soffan igen.

Precis på 6 veckors dagen fick hon komma ut, Fint väder precis då annars har det regnat väldigt mycket och det är väldigt vått i marken men det brydde hon sig inte ett dugg om. Film 1 precis kommit ut. Film 2.  Film 3. Film 4.

6v ute första gången

Andra dagen ute var det precis uppehåll när vi var ute men väldigt vått. Film 1Film 2.

 

Nu är hon på väg mot 7 veckor och tredje dagen ute var det snö så nu har hon på tre dagar haft sol,regn och snö och allt funkar lika bra. Film i snö.

En film med Ivar som tagit deras korg. Film kollar in en höna på rymmen. Film gillar dammsugaren.

Anita,Kaj och barnbarnet Emma kom på besök och det gillade både valp och Emma. mycket gos och kel.

Efter besök blev man trött.

Film ute fostras av mamma. Film inne med trasmattan.

 

8 veckor går fort och det har hänt mycket i veckan som gått. Vi börjar med lite kvällsbus. Film i mitt knä. film 1 med räven, film 2 och film 3 mamma bus.

Det blev både bad, kloklipp, chipp och avmaskning på samma dag. Kanske inte den lyckligaste men allt gick hur bra som helst.

Vi har oxå provat koppel och hon gör på sitt vis. Film första gångengen i koppel. Film lös i koppel. Hon är väldigt tuff och springer varje dag så fort dom små benen kan in på gården för att reta dom andra taxarna och sen fort bort till trappan för att komma in. Film med katten Ivar.

Några foto i soffan men varken hon eller jag var på humör och dessutom dåligt ljus den dagen.

 

8,5 veckor så fick vi besök av en lika gammal chihuahua valp och det var skoj. Film 1 springer runt  och film 2 i musen.

Sprallelill älskar dammsugaren så inte helt lätt när hon vill hjälpa till. Mamma drar gärna henne i koppel när vi är ute.

Några foto i soffan när hon var 10 veckor.

Vi har börjat träna på att vara med mina vuxna hundar och det går som vanligt hur bra som helst. Mina hundar accepterar gärna en ny kompis. Film 1 i hundhuset med Fashion. Film 2 med Fashion och Sunny.

Man blir trött av allt busande.

Film ute tar sig in i hönsgården, ja hon är ju liten. Film katten Ivar och Sprallelill busar när jag bäddar rent. Hon gillar katten Ivar. Hon älskar pinnar.

Film när hon såg hästarna första gången. Film 2 med hästarna och mamma Pyttelie drar med henne i koppel. Film med lite kvällsmys.

12 veckors foto

Nu har det gått några veckor så här kommer lite nytt vad vi haft för oss. Det har varit lite blandat väder med både regn och typ snöstorm men inget hindrar Sprallelill. På dagarna är vi med dom andra taxarna i hundhuset och när man kommer in på kvällen är man trött.

 

Film  ute kul att dra i koppel.

Film mamma är busig. Tuffa tjejer. I snönSätter mamma på plats. Snökaos men ingen bryr sig.

På kvällen är det mysigt att få gosa på rygg i mitt knä.

Film när det bjöds på grisöra.

Film hästarna var läskiga som gick nära staketet. Vi går förbi säger mamma.

Film dag 1 daggmaskar. Äter mask. Film dag två med massor av maskar på vår väg. Äter mask dag 2 och vill ha den ifred från mamma.

Så kom dagen då mamma Pyttelie åkte till sitt hem. Eftersom hon bara fick en valp och med kejsarsnitt så har jag valt att ta henne ur avel. Vill inte ta risken attdet blir likadant nästa gång. Sprallelill stannar och kommer förhoppningsvis kunna föra mammas linjer vidare.